Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Διαχρονική ανευθυνότητα



Κερασάκι στην... τούρτα των προβλημάτων του Δήμου το κτίριο του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου
Μετά το κτιριακό πρόβλημα του Επαγγελματικού Λυκείου Ναυπάκτου ΕΠΑΛ, που μας απασχόλησε για χρόνια και που φαίνεται να μας απασχολεί και στο μέλλον», «βγήκε στον αφρό» και πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου.
Με έγγραφό της η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας κρίνει ακατάλληλο το σχολικό συγκρότημα, γεγονός που φέρνει τα πάνω-κάτω στη νέα σχολική χρονιά που σε λίγες ημέρες ξεκινά.
Για μια ακόμα χρονιά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, μπαίνουν σε περιπέτειες, καθώς το θέμα της στέγασης των μαθητών βρίσκεται στον αέρα με τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία να είναι άμεσες.
Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλους καλούνται Δημοτική Αρχή, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να βρουν τις λύσεις στο σύνθετο αυτό πρόβλημα που αφορά πρωτίστως το μέλλον των παιδιών.

Για την ιστορία...
Βεβαίως τα προβλήματα του κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζονται το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Ναυπάκτου δεν είναι σημερινά, καθώς «οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» λίγο έως πολύ τα γνώριζαν, αλλά αρκούνταν στις «μακροσκοπικές επιθεωρήσεις», που δια γυμνού οφθαλμού έδιναν το «πράσινο φως» να γίνονται μαθήματα και να στεγάζονται μαθητές στα κτίρια αυτά, χρόνια τώρα.
Μέχρι πριν από έναν χρόνο τις αρμοδιότητες για τη σχολική στέγη, συντήρηση κ.λπ., είχαν οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, με αυτές να περνούν πλέον στους Δήμους της Χώρας, ελέω «Καλλικράτη».
Σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια στέκει στην περιοχή το σχολικό συγκρότημα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα ενθυμούνται ότι ο φέρων  οργανισμός τους (κολόνες - μπετά - οπλισμός κ.λπ.) παρέμεναν ακάλυπτα για πολλά χρόνια καθώς οι εργασίες ανέγερσής του είχαν σταματήσει.
Έκτοτε, οι αρμόδιοι και μόνο γνωρίζουν αν έγιναν οι επιβαλλόμενοι έλεγχοι στα μπετά για ανθρακώσεις και όλα όσα προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν πλέον έγινε η επανεκκίνηση των εργασιών για την αποπεράτωσή του.
Ποιοι υπέγραψαν τότε, ώστε να στεγάζονται σε αυτό εκατοντάδες μαθητές καθημερινά και ποιοι έδωσαν το «πράσινο φως» να λειτουργήσει το σχολικό συγκρότημα, είναι ένα θέμα σοβαρότατο που χρήζει διερεύνησης.
Έφθασαν και οι σεισμοί που έπληξαν τη Ναύπακτο και το όμορο με το συγκρότημα του 2ουΓυμνασίου - Λυκείου συγκρότημα του Επαγγελματικού Λυκείου και της Επαγγελματικής Σχολής Ναυπάκτου (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ).
Για το μεν δεύτερο συγκρότημα του ΕΠΑΛ, τα αποτελέσματα είναι γνωστά, με τη βορινή πτέρυγα να παραμένει κτίριο φάντασμα, ενώ μόλις προ μηνών να αποκαθίστανται τα προβλήματα στατικότητας στη νότια πτέρυγα όπου και σήμερα λειτουργεί.Δυστυχώς οι όποιες φωνές, ιδιαίτερα από τους Συλλόγους Γονέων, για την πιθανότητα ύπαρξης προβλημάτων στο πρώτο συγκρότημα σχολείων (2ο Γυμνάσιο - Λύκειο), ξεπεράστηκαν με «μακροσκοπικές επιθεωρήσεις» από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τότε, που είχε και την ευθύνη για τις σχολικές μονάδες, και με τις δημοτικές αρχές της Ναυπάκτου να εφησυχάζουν.
Διαχρονικές οι ευθύνες τόσο των Νομαρχών Αιτωλ/νίας, όσο και αυτών των δημοτικών αρχών της Ναυπάκτου, αφού καλύπτονταν από τις υπογραφές των μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και από αυτές των Τεχνικών τους Υπηρεσιών, που ουδέποτε όμως δεν προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο για τη στατικότητα του σχολικού αυτού συγκροτήματος.
Πώς φθάσαμε ως εδώ...
Με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, όπως μας είχαν σημειώσει ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος, Βασίλης Τριανταφύλλου και Ιωάννα Σταυροπούλου, αντίστοιχα, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «ε», όπου αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σε ολόκληρο το Δήμο Ναυπακτίας, είχε κατατεθεί το Μάιο του 2011 ένα προσχέδιο, μια μικρή περίληψη των προβλημάτων, ως έναυσμα συζήτησης.
Με τη συμβολή της Ένωσης Μηχανικών - Τοπογράφων είχε γίνει αυτή η «σύνοψη» των προβλημάτων, ενώ ακολούθησε αίτημα της Ένωσης Γονέων το Νοέμβριο του 2011 για έλεγχο στατικότητας στο κτίριο.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στον έλεγχο του κτιριακού συγκροτήματος του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου  κατόπιν του αιτήματος αυτού.
Μετά τον έλεγχο εισηγήθηκε την ανάθεση σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο της σύνταξης μελέτης ελέγχου  στατικής επάρκειας του κτιρίου.
Στη συνέχεια με την υπ΄αριθμόν 45/2012 απόφαση της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, έγινε ανάθεση σύνταξης μελέτης με τίτλο «Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας Σχολικού συγκροτήματος του 2ου Γυμνασίου – 2ου ΓΕΛ  Ναυπάκτου» σε ιδιώτη πτυχιούχο μελετητή.
Ακολούθως με ενημερωτικό υπηρεσιακό σημείωμα η ΤΥ του Δήμου  (τμ. τεχνικών έργων) στις 14-08-2012 αναφορικά με τη μελέτη  αποτίμησης φέρουσας ικανότητας θεωρεί ότι το εν λόγω σχολικό συγκρότημα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενίσχυσής του.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές ενημέρωσε για το θέμα τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και απέστειλε όλο το σχετικό υλικό στον Ο.Σ.Κ. ως αρμόδιο φορέα.
Την Τετάρτη 22-08-2012 ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, το οποίο συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και κατά το οποίο αποφασίσθηκε και η παράταση συνολικής προθεσμίας της μελέτης έως 10-09-2012.
Στις 24-08-2012 κλήθηκαν σε σύσκεψη στο ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (Δ.Ε.Π.), της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, ο Περιφ/κός Δ/ντής Εκπ/σης, ο Προϊστ/νος γραφείου Β΄βάθμιας εκπ/σης, η ΕΛΜΕ και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.
Στις 27-08-2012 ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Γιάννης Μπουλές, η Αντιδήμαρχος ΤΥ Μαρία Ζιαμπάρα , ο Δ/ντής ΤΥ του Δήμου, και ο Δ/ντής 2ου Γυμνασίου μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, συναντήθηκαν με τον Διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ και άλλα στελέχη του οργανισμού.
Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΟΣΚ ζήτησαν την ολοκλήρωση της μελέτης προκειμένου να αναδειχθεί το κόστος που απαιτείται για την ενίσχυση του κτιρίου προκειμένου να εξετασθεί εάν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησής του.
Για το θέμα της δυνατότητας παροχής προκατασκευασμένων αιθουσών οι εκπρόσωποι του ΟΣΚ ανέφεραν ότι αυτό δεν είναι εφικτό μέχρι και το τέλος του έτους.
Την επομένη 28-08-2012 οι αντιδήμαρχοι Μαρία Ζιαμπάρα και Κων/νος Σταυρόπουλος ενημέρωσαν του Διευθυντές των σχολείων της β΄βάθμιας εκπ/σης Ναυπάκτου και τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και την ένωση γονέων για τη συνάντηση στον ΟΣΚ  καθώς και για τα δεδομένα που προέκυψαν από τη Διεύθυνση β΄βάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τον αριθμό ων μαθητών των αιθουσών και τμημάτων. Από την συνάντηση προέκυψε ότι το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Ναυπάκτου είναι το μόνο που διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό αιθουσών για να φιλοξενήσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου.
Μετά απ’ όλες αυτές τις ενέργειες - συναντήσεις - συσκέψεις, η πρόεδρος της ΔΕΠ προτείνει:
  • Να γίνουν οι εξετάσεις για μεταξεταστέους μαθητές του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου  στο 1ο Γυμνάσιο  και1ο  Λύκειο Ναυπάκτου.
  • Να ζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεδριάσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη Δ.Ε.Π. εγγράφως μέχρι την Τρίτη 4-09-2012 το μεσημέρι προκειμένου η ΔΕΠ σε συνεδρίασή της την Τρίτη και ώρα 20.30΄να εξετάσει όλες τις προτάσεις και τα δεδομένα προκειμένου να εισηγηθεί στο ΔΣ το θέμα της συστέγασης των μαθητών.
πηγή: http://messolonghi-press.blogspot.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου