Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας στο Μεσολόγγι!


Η  Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, το μοναδικό ίδρυμα ελευθερίας στον κόσμο, ιδρύθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το έτος 2003, κατόπιν πρότασης Νόμου 210   Βουλευτών όλων των Κομμάτων, (Νόμος 3113/2003, ΦΕΚ Α΄ 42/19.2.2003). Έτσι έρχεται  η ίδρυσή της στην πλέον κατάλληλη στιγμή, όπου συντελείται η διεθνοποίηση της ανθρωπότητας.
 
Η δε μελέτη και έρευνα  του φαινομένου της ελευθερίας από θεσμικής, φιλοσοφικής, ιστορικής, επιστημολογικής, κοινωνικής και  κάθε άλλης πλευράς θα συμβάλει τα μέγιστα στην πρόοδο του ανθρώπου. Η πολυδιάστατη ελευθερία, ως φαινόμενο, έννοια και αξία, βρίσκεται παντού, τόσο στο φυσικό κόσμο, όσο και στον ανθρώπινο, που και αλληλοεπηρεάζονται. Ακόμη δεν μιλάμε περί ελευθερίας, αλλά περί ελευθεριών: των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας και  της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του πολέμου.
 
Ο αείμνηστος νομπελίστας  Ίλια Πρικοζίν θα πει πως: «η δημιουργία του κόσμου δεν είναι παρά η δημιουργία της ελευθερίας, της ωραίας και αδάμαστης ελευθερίας, που κρύβει όλες τις πιθανές αλλαγές και εξελίξεις». Και ο μέγιστος των φιλοσόφων Αριστοτέλης θα πει πως: « της δε  ελευθερίας μετέχουσιν πάντες» και «οίον ελευθερία όλως ίσοι», (Πολιτικά  1280).
 
Με το Προεδρικό Διάταγμα 108/2003 (ΦΕΚ Α΄ 107/31.5.2006) καθορίζονται οι δραστηριότητες  υλοποίησης του σκοπού της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας, καθώς και η διοίκησή της με την Ολομέλεια και τη Σύγκλητο. Ο δε Εσωτερικός της Κανονισμός  (ΦΕΚ Β΄2484/31.12.2007) καθορίζει της υπηρεσιακές Διευθύνσεις.
 
Σκοπός
 
 
Οι δραστηριότητες της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας καταγράφονται σαφώς με κάθε επιμέλεια και λεπτομέρεια στο άρθρο 2 του 108/2006 Προεδρικού διατάγματος οργάνωσης και λειτουργίας:
 
" Σκοπός της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας είναι:
1. Η μελέτη και η έρευνα του φαινομένου της Ελευθερίας από θεσμικής, φιλοσοφικής, ιστορικής, ιατρικής, επιστημολογικής, κοινωνικής και κάθε άλλης πλευράς.
2. Η συνεργασία με Πανεπιστήμια και γενικά με Πνευματικά Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού.
3. Η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, σεμιναρίων και πάσης φύσεως επιμορφωτικών εκδηλώσεων για εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, καθώς και για όλους τους πολίτες.
4. Η δραστηριοποίηση σε εκπαιδευτικούς τομείς στα πλαίσια της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και των σκοπών της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας.
5. Η συνεργασία με φιλοσόφους, επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για την προώθηση επιμορφωτικών δράσεων και την διεθνή προβολή της Ελευθερίας.
6. Η συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και με τους αντίστοιχους φορείς των κρατών - μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.).
7. Η δημιουργία μόνιμου συνεδριακού κέντρου με έμφαση στα συνέδρια που αναφέρονται στην τεράστια εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και κυρίως στη βιολογία, η οποία συνδέεται με την ελευθερία, την βιοηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
8. Η οργάνωση Βιβλιοθήκης και η κατάρτιση βιβλιογραφίας με την συγκέντρωση, καταγραφή και κατάταξη κατά ενότητες βιβλίων, περιοδικών και γενικά έντυπου υλικού, που αναφέρονται στην Ελευθερία κατά το πέρασμα των αιώνων. Επίσης η οργάνωση τμημάτων φωνοθήκης, φωτογραφιοθήκης, ταινιοθήκης και έργων τέχνης, με θέμα την Ελευθερία. Ψηφιοποιημένο όλο το παραπάνω αναφερόμενο υλικό θα διατίθεται μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (διαδίκτυο, πολυμέσα κ.λ.π.).
9. Η δημιουργία Διεθνούς Μουσείου Ελευθερίας των Λαών, όπου θα αναδεικνύονται οι ιστορικοί τους αγώνες για την ελευθερία, σε συνεργασία με κάθε Κράτος. Για το μουσειακό υλικό που αναφέρεται στην Ελλάδα δημιουργούνται δύο τμήματα, από τα οποία το ένα αναφέρεται στην ιστορία των Ελλήνων και το άλλο στην ιστορία της Ιερής Πόλης της Ελευθερίας του Μεσολογγίου.
10. Η καθιέρωση Διεθνών Πολιτιστικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων, τα "Ελευθέρια", μέσω των οποίων θα αναδεικνύονται οι πολιτιστικές αξίες της Ελευθερίας.
11. Η καθιέρωση απονομής Διεθνών Βραβείων Ελευθερίας σε προσωπικότητες της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της ιστορίας και γενικά των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και σε Πανεπιστήμια, Πνευματικά Ιδρύματα και Οργανώσεις, που προωθούν την ιδέα της ελευθερίας.
12. Η χορήγηση υποτροφιών για την προώθηση μελετών που αναφέρονται στην ελευθερία, οι οποίες θα χορηγούνται με απόφαση της Συγκλήτου.
13. Η ανέγερση μετά από διεθνή διαγωνισμό αγάλματος της Ελευθερίας."
 
Η προσεκτική μελέτη των δραστηριοτήτων της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας την καθιστά το μοναδικό ίδρυμα πολιτισμού της Ελευθερίας στον κόσμο στη συντελούμενη σήμερα διεθνοποίησή του. Η διεθνοποίηση παρέχει την δυνατότητα και στα μικρά κράτη με διεθνή ιδρύματα να συμβάλουν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι υπέρ της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όταν μάλιστα πρόκειται για την Ελλάδα, που αναμφισβήτητα υπήρξε το λίκνο του Πολιτισμού, το εφαλτήριο της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού και ο πρόδρομος της παγκόσμιας εξέλιξης. Η Ελλάδα θα πρωτοστατεί στη διερεύνηση του φυσικού και κοινωνικού γίγνεσθαι και φυσικά για τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πηγή: Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας
 
Ως χώρος στέγασης θα είναι το παλιό νοσοκομείο της πόλης του Μεσολογγίου! Ετσι ελπίζουμε να αλλάξει εντελώς ο τόπος μας προς το καλύτερο αφού σύμφωνα με πηγές μας η επισκεψιμότητα της πόλης θα είναι πάνω απο 1.000.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο το χρόνο που θα έρχονται  για να επισκεφτούν το Μουσείο Ελευθερίας!  Τώρα κατά πόσο θα ενδιαφερθουμε οι ίδιοι οι Μεσολογγίτες για να επιτευχθεί αυτή η πρόκληση για την πόλη είναι αλλού παπά ευαγγέλιο.Ας ευχηθούμε απο μεριά μας όλα να πάνε καλά και το Μεσολογγάκι, όπως μας αποκαλούν, να γίνει "Φάρος πολιτισμού, αξιών και σύμβολο ελευθερίας".

2 σχόλια:

  1. Πιστεύω οτι ειναι κρίμα και αδικό, τόσα χρόνια που δεν δόθηκε ένας σοβαρός ρόλος στο καταπληκτικό αυτό κτίριο, όπου έχει χώρο αρκετό για να στεγάσει και επιπλέον φορείς και δρώμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή